Mies, nainen, joku muu?

HS: Australian passissa on nyt kolmas sukupuoli

Australiassa on siis (jo hetken ollut) voimassa käytäntö, jonka mukaan passiin voidaan merkitä miehen tai naisen sijaan sukupuoleksi ”X”.  Tällä pyritään välttämään tilanteita, joissa transsukupuolinen ihminen joutuu vaikeuksiin sen takia, että hän näyttää olevan toista sukupuolta kuin passissa lukee.

Ylen mukaan uudistus jakaa mielipiteitä Suomessa, mutta oma kantani on ainakin selvä: Australian malliin, eli vapaaehtoisena valintana x-sukupuoli on ehdottoman tervetullut uudistus. En myöskään jaa Transtukipisteen huolta mahdollisuudesta, että merkinnästä tehtäisiin pakollinen kaikille seksuaalivähemmistöille, varsinkin kun useimpia on vaikea tunnistaa päältäpäin.

Toisaalta sitten… mitä luulette, millaisia reaktioita tuollainen merkintä herättää esim. iranilaisella lentokentällä?

kirjoittanut: hihaton

2 kommenttia artikkeliin ”Mies, nainen, joku muu?

  1. Nimetön 27.10.11 / 17:00

    X-sukupuoli taisi olla jo jossain muuallakin käytössä, olisiko ollut niinkin yllättävä paikka kuin Indonesia.

    Jos nyt Iraniin etc. olisi pakko mennä, silloin hankkisin XY-passin X-passin rinnalle :)

  2. Nimetön 07.03.12 / 07:45

    Vaan kun ei niitä tälläkään hetkellä saa kuin yhdenlaisia passeja sen mukaan mitä on merkitty väestörekisteriin. X-merkintä voi olla hyvä juttu, jos se on vapaaehtoinen, mutta en kannata sitä missään nimessä pakollisena. Itse peittelisin tietojani loppuelämäni ja muuttaisin pois paikkakunnalta vähän väliä, jos X-rekisteriin joutuisin. Niin henkilökohtaiset asiat kuuluvat vain niille, joille minä haluan ne kertoa.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.