Ehkäisy

Taannoin katselin parisuhdekuvioita käsittelevää Paritellen-sarjaa, jossa Steve kysyy tyttöystävältään Susanilta hämmentävän kysymyksen:

”Kulta, huolehdimmeko me ehkäisystä?”

Siis että mitä?

Vaikka kuinka kovasti toivon ja haluan asian olevan toisin, tällainen lähestymistapa näyttää olevan edelleen olemassa. Mitään käsitystä sen yleisyydestä minulla ei ole (pitäisikö asiasta tehdä gallup?), mutta aina silloin tällöin vastaavia tulee esiin tosielämästäkin. Asetelma näyttäisi useimmiten olevan se, että mies ajattelee ehkäisyn olevan naisen vastuulla, ja naiset yleensä kantaavatkin oman osansa asiasta mallikkaasti. Ilmeisesti kuitenkin näiden samojen miesten mielestä jokaisen naisen pitäisi syödä pillereitä, koska ”kumin kanssa ei tunnu miltään” tai jopa ”kortonki vie seisokin kokonaan”.

Tuollainen suhtautuminen on vastuutonta ja epäkunnioittavaa sekä partneria että omaa itseä kohtaan, oli kyseessä sitten yhden illan juttu tai pidempi suhde. Vaikka unohdettaisiin suoraselkäisyys, vastuuntuntoisuus ja toisten kunnioitus hetkeksi, jäljelle jää edelleen se tosiasia, että ehkäisyn sivuuttaminen on vain tyhmää.

Lyhyissä pyrähdyksissä kumppania harvemmin tuntee niin hyvin, että voisi luottaa toisen taudittomuuteen – aika pirun moni ei tiedä kunnolla edes omastaan, sillä moni tartunta on täysin oireeton. Sukupuolitaudit leviävät helposti ja niitä on yhä useammalla, eikä hormonaalinen ehkäisy suojaa tartunnalta. Jos mies ei huolehdi ehkäisystä – käytännössä siis vedä sitä kumia heppinsä nokkaan – tartuntariski pompsahtaa helposti katosta läpi. Jos joku on vielä tältä mantralta välttynyt, toistetaan se vielä kerran: kondomi on ainoa sukupuolitaudeilta suojaava ehkäisymenetelmä.

No entäs sitten, jos on onnistuttu pääsemään siihen pisteeseen, että vakikumppani on todettu taudittomaksi ja kumi voidaan vaihtaa ehkäisypillereihin, -kapseliin tai renkaaseen? Silloinhan ehkäisyn voi jo huoletta jättää naisen huoleksi, huolimatta siitä että se on epäkunnioittavaa ja itsekästä?

Siitä vain ja kaikin mokomin, mutta kannattaa pitää mielessä tuossa samaisessa Paritellen-jaksossa Steven ja Susanin keskustelu lapsettomuusklinikan hoitajan kanssa:

Hoitaja: ”Vai lapsettomuutta… oletteko kauankin yrittäneet saada lasta?”
Steve: ”Ei, itse asiassa me emme ole vielä…”
Susan (keskeyttäen): ”Puoli vuotta.”

kirjoittanut: hihaton

5 kommenttia artikkeliin ”Ehkäisy

 1. oceansoul 18.05.08 / 13:33

  Joo-o. On se kyllä uskomatonta, kuinka vastuuttomia ihmiset välillä ovat.

  ” Jos mies ei huolehdi ehkäisystä – käytännössä siis vedä sitä kumia heppinsä nokkaan”

  Diih. Mutta onhan sitä tietysti naistenkin kondomeita. :P Ja jos naiselle antaa suuseksiä, niin pitäisi siinäkin sitten suojata tavalla tai toisella… Miehelle annettaessa nyt tietysti kondomi toimii, vaikka ei kovin kivalta aina maistukaan, mutta naisen tapauksessa vähän vaikeampi. Onhan siihenkin olemassa jotain juuri siihen suunniteltuja suojia, vaan eipä ole niistä kokemusta.

  No, näin vakisuhteessa itse käytän pillereitä. Nyt ongelmaksi kyllä on muodostunut se, että näin 1,5 vuoden käytön jälkeen yhdistelmäpillerit ovat nostaneet vähän liiaksi verenpainettani, ja siksi olisi tarkoitus ensi kuussa vaihtaa minipillereihin. Se vaan, että muistini ei ole välttämättä parhainta tasoa, että mitäköhän siitäkin sitten tulee, kun 3h:n tarkkuudella pitäisi aina muistaa (joojoo, joku merkki kyl on sellainen, että on sama varoaika kuin yhdistelmissäkin)… Ei oikein siis innostaisi, koska nehän myös usein aiheuttaa tiputtelua eikä auta akneen.
  Angsteissani meninkin valittamaan juuri sitä, kuinka asia jää pelkästään minun harteilleni, mutta vähän se nyt niin on, ettei paljon muita sopivia ehkäisytapoja oikein ole. ;/

  Täytyykin muuten linkittää tähän yksi aihe, joka vähän liittyy asiaan. Linkki.

 2. hihaton 18.05.08 / 19:19

  Jätin tarkoituksella mainitsematta femidomin, koska sen on melkoisen marginaalituote (tai näin olen käsittänyt) ja sitä käytettäessä taitaa homman nimi tulla molemmille selväksi. Vähän vaikea kuvitella että moisen käyttö jäisi mieheltäkään huomaamatta…

  Suuseksi (naiselle tai miehelle, kummin vain) on tautiturvallisuuden kannalta vaikea kysymys, josta ei ole liiaksi valistustietoakaan saatavilla. Siitä voisi joku asiaan perusteellisemmin pureutunut kommentoida tai vaikka kirjoittaa kokonaan uuden artikkelin.

  Voisin suositella pillereiden tilalle ehkäisyrengasta, joka asetetaan emättimeen aina kolmeksi viikoksi kerrallaan ja joka päästää verenkiertoon tarvittavat määrät hormoneja ilman, että joka päivä (saati kolmen tunnin välein) tarvisi asiaa muistella. Itseäni aluksi epäilytti se, miten moinen rinkula jää yhdynnässä milloin mihinkin väliin, mutta käytännössä se on ollut täysin huomaamaton. Sormilla kiihottaessa sen kyllä löytää, mutta aktin aikana siitä ei ole ollut minkäänlaista vaivaa. Kannattaa kysäistä gynekologilta, jos sitä voisi kokeilla.

  Omalta osaltamme parisuhteessa on ratkaistu vastuukysymys niin, että menetelmästä riippumatta kulut laitetaan puoliksi. Ensin ostettiin kumit vuorotellen ja nykyisellään minä maksan renkaista sen 50%, sillä yhdessähän niistä hyöty ja ilo saadaan.

 3. oceansoul 18.05.08 / 20:12

  Olen miettinyt toki myös rengasta vaihtoehtona, ja aion siitä nyt vielä kysäistäkin lääkäriltäni, mutta samathan vaikuttavat aineet siinä on eli todennäköisesti myös se verenpainetta nostaa.. Vaikka vapauttaakin hormoneja tasaisemmin. Harmillista silti kyllä noiden yhdistelmäpillereiden lopettaminen, kun on ollut niin paljon hyödyksi muutenkin (ennen oli todella runsaat ja epäsäännölliset menkat jne.)

  Et sitä varmaan tarkoittanutkaan (korjaan vain, ettei jää epäselväksi kenelläkään), niin eihän minipillereitä siis 3h:n välein tarvitse ottaa, vaan siis se, että täytyy muistaa ottaa 3 tunnin tarkkuudella aina.

  Juu-u. Puoliksi toki, vaikkakin itse saan tällä hetkellä ehkäisyni ilmaiseksi (20v. asti), koska kuulun HPV-rokotetutkimukseen (jossa siis tutkitaan, suojaako eräs rokote kohdunkaulansyöpää vastaan). :P

 4. oceansoul 02.06.08 / 20:44

  No, kävipä sentään onneksi niin, että säästyin minipillereiltä. o/
  Eli verenpaine oli sittenkin laskenut (vaihdoin merkkiä muutama kuukausi takaisin ja viimeksi näytti siltä, ettei ollut siitä apua, vaan nytpä oli laskenut – liekö syy sitten siinä vai jossain ihan muussa, mutta väliäkö sillä), joten yhdistelmäpillereillä jatkuu ehkäisyni.

 5. hihaton 02.06.08 / 21:44

  Jei, hyvä juttu että se sopiva ehkäisymenetelmä löytyi :) Onneksi nykyään on valinnanvaraa ja useimmille löytyy se itselle sopiva keino.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.