Muistutus meidän kaikkien seksuaalioikeuksista

”Seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisyksilön persoonallisuutta, siksi seksuaalioikeudet ovat perustavaa laatua olevia ja yleismaailmallisia ihmisoikeuksia.”

Näin YK:n päivän kunniaksi on hyvä ottaa huomion kohteeksi oikeudet. YK:n ihmisoikeuksien julistuksesta ei kuitenkaan sen enempää tässä merkinnässä, vaan katseet kohti seksuaalioikeuksien julistustusta (WAS – World Association for Sexology – Seksologian maailmanjärjestö Hong Kong 1999). Suomen kielellä julistus on kokonaisuudessaan luettavissa ainakin Sexpon sivuilta.

Vaikka kuinka jotkut henkilöt haluavat esimerkiksi Raamattuun vedoten kieltää ihmisiltä erilaisia asioita, kannattaisi muistaa, että jokainen meistä on luonnostaan oikeutetettu vapauteen ja tasavertaisuuteen seksin saralla. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että meillä olisi oikeus käyttää seksuaalista väkivaltaa toista ihmistä kohtaan – kaikilla on samat vapaudet ja oikeudet, joita täytyy kunnioittaa.

***

1. Oikeus seksuaaliseen vapauteen – Kuten jo edellä tuli ilmi, kaikilla on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan täydellisesti. Sulkien kuitenkin pois väkivallan ja hyväksikäytön.

2. Oikeus seksuaaliseen oikeudenmukaisuuteen – Vapaus kaikesta syrjinnästä mm. sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

3. Oikeus seksuaaliseen mielihyvään – ”Seksuaalinen mielihyvä, mukaan lukien itse-erotiikka, on fyysisen, psyykkisen, älyllisen ja henkisen hyvinvoinnin lähde.”

4. Oikeus seksuaalisten tunteiden ilmaisuun – Niin kommunikoimalla, suutelemalla kuin vaikka koskettamalla

5. Oikeus vapaaseen seksuaaliseen liittymiseen – Voit mennä naimisiin tai olla menemättä, voit erota tai solmia muunlaisia seksuaalisia liittoja.

6. Oikeus tehdä vapaita ja vastuullisia ehkäisyvalintoja – Saat päättää, hankitko lapsia vai et, ja koska ne hankit.

7. Oikeus seksuaalisuutta koskevaan tieteellisesti perusteltuun tietoon

8. Oikeus monipuoliseen seksuaalikasvatukseen ja valistukseen

9. Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin – Palveluiden tulisi olla käytettävissä kaikissa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

***

Ja mikä olisikaan parempaa puuhaa kuin rakastelu näin viikonloppuisin! Kunnioittakaa toisianne ja muistakaa omat oikeutenne; niitä ei sanele Raamattu, pappi, opettaja, äiti, kaveri eikä kukaan muukaan. Tehdä saa mitä vain, mikä mukana olijoista on ok.

Hyvää viikonloppua toivottelee Housuitta-blogi!

kirjoittanut: oceansoul

4 kommenttia artikkeliin ”Muistutus meidän kaikkien seksuaalioikeuksista

 1. hihaton 25.10.08 / 16:14

  Hmm, kutonen ja seiska eivät ihan taida toteutua rapakon takana. Siellähän teiniraskaudet ovat olleet jyrkässä nousussa sen jälkeen, kun Bush on tukenut pidättyväisyys”valistusta” yli miljardilla taalalla.

  Siinä meillä sivistysvaltio sitten.

 2. villiq 27.10.08 / 21:47

  Hyvä muistuttaa näistäkin oikeuksista. Jos oikein ymmärsin, mistään YK:n julistuksesta seksuaalisia oikeuksia ei siis löydy? Se vasta olisi suuri moka.

  Vaikka USA ja Vatikaani ovatkin ehkä suurimmat uhkat näille oikeuksille, niitä olisi syytä lukea suomalaistenkin päättäjien aika ajoin…

  Kohta 5 on esimerkiksi sellainen, että sitä rikotaan melkein kaikissa länsimaissa, joissa moniavioisuus on kielletty.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.