Seksuaalisuus eri uskonnoissa

Seksuaalisuus on hyvin intiimi asia useimmille. Ympärillä vallitseva kulttuuri / uskonto vaikuttaa olennaisesti siihen, mitä asenteita seksuaalisuudesta omaksutaan jo nuorena. Uskonnoilla onkin ollut pyrkimys säädellä varsinkin seksuaalista käyttäytymistä, jotta hallitseminen on ollut mahdollista.

Eri uskonnot ja niiden käsitykset asioista ovat aina olleet kiinnostukseni kohteena, joten ilokseni törmäsin Pirkko Brusilan toimittamaan teokseen Seksuaalisuus eri kulttuureissa. Kirjassa kerrotaan eri kulttuurien ja uskontojen seksuaalisuuteen liittyviä asenteita; sopivaisuussäädöksiä, kieltoja ja tabuja. Tarkoituksena on ollut luoda teos, joka hyödyttäisi mm. terveydenhuollossa ja sosiaalialalla työskenteleviä ihmisiä, mutta ainakin itse luin tämän pelkästä mielenkiinnosta.

Luterilaisuus on melko tuttua aluetta itselleni (kuten myös sen sisällä olevat herätysliikkeet), joten ensimmäinen osio kirjasta ei juurikaan uutta kertonut. Luterilaisuudessa katsotaan, että seksi on muutakin kuin lisääntymistä varten ja tämän vuoksi ehkäisy hyväksytään. Mielipiteet mm. abortista ja homoseksuaalisuudesta herättävät paljon ristiriitoja. Sen sijaan usein tiukempaa suuntaa edustavat erilaiset herätysliikkeet sekä vapaat suunnat. Monet herätysliikkeistä ja vapaista suunnista tukevat tunnetuksi tullutta kampanjaa ”Tosi Rakkaus Odottaa”, jonka tavoitteena on kehottaa nuoria pidättäytymään seksistä ennen avioliittoa. Homoseksuaalisuuteen suhtaudutaan kielteisesti suunnilleen kaikissa herätysliikkeissä ja vapaissa suunnissa. Liikkeiden rooli on Suomessa marginaalinen verrattuna kansankirkkoomme, joten ei olekaan ihme, että ne voivat esittää tiukempia kannanottoja.

Jehovan todistajat ovat myös monelle tuttu ryhmä; yhteisön säännöt ovat ehdottomia, ja niitä rikkova voidaan jopa erottaa liikkeestä. Avioliiton ulkopuolella seksi on ehdottomasti kiellettyä, homoseksuaaliset teot tuomitaan, ja abortti ei ole sallittua edes raiskauksen jälkeen. Näkemys maailmasta tuntuu olevan kovin mustavalkoinen.

Samoin kirjassa käydään mm. ortodoksisen kirkon, juutalaisuuden, islamin, katolisen kirkon ja eteläaasialaisen hindulaisuuden käsityksiä. Ympärileikkausperinnettä pohditaan, ja myös romanikulttuuria hieman valotetaan.

Yhteneväisyyksiä eri uskonnoista löytää helposti: Selvimpänä tietenkin se, että lähes kaikissa esiaviollinen seksi on kiellettyä – kuten myös homoseksuaalisuus (tai ainakin sen toteuttaminen). Hindut, kuten myös juutalaiset ja muslimit, kokevat kuukautisveren likaiseksi asiaksi. Masturbointikaan ei hyväksyttyä oikein ole.

Häveliäisyys, mikä on varsinkin hindujen keskuudessa yleistä, on johtanut huonoon seksuaalivalistukseen (lasten ja nuorten on sopimatonta kysellä seksuaalisuudesta, sillä ne asiat kuuluvat vain avioliittoon..) ja estänyt seksuaalivähemmistöjen olemassa olosta puhumisen. Häveliäisyys vaikuttaa myös romanikulttuurissa: seurustelusuhteista tai seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ei puhuta, raskautta peitellään varsinkin vanhemmilta romaneilta, gynekologin tutkimus koetaan vaikeaksi, jne.

Seksuaalisuuden kohtaaminen on usein vaikeaa, koska sen alue on niin herkkä. Uskontojen onkin helppo käyttää valtaa antamalla erilaisia säädöksia ja ohjeita siihen liittyen. Monille nimenomaan seksiin liittyvät synnit ovat pahimpia – jumalan pelätään vihaavan ja heittävän kadotukseen, jos asiasta ei tee parannusta. Välillä seksuaaliterapeutit saavat olla auttamassa, kun negatiiviset käsitykset seksistä vaikeuttavat seksielämää. Toiset taas eivät saa toteuttaa seksuaalista suuntautumistaan rauhassa, ettei ryhmästä potkita ulos. Toiset taas kärsivät puutteesta, eivätkä uskalla koskea itseensä, ettei vain taivaspaikkaa tulisi menetettyä. Vapaa-ajattelijoiden ja humanistien bussikampanjan lausahdus sopii tähänkin hyvin: ”Jumalaa tuskin on olemassa – lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä”. :)

kirjoittanut: oceansoul

3 kommenttia artikkeliin ”Seksuaalisuus eri uskonnoissa

  1. villiq 25.07.09 / 14:40

    Näinhän se on. Kun hallitset seksiä, hallitset koko yhteisöä. Ensi hätään tuntuu oudolta, että ihmiset luovuttavat tärkeimmän ominaisuutensa eli seksuaalisuutensa muiden hallittavaksi. Mutta kaipa tällainen lepsuus on mahdollista lajilla, joka on niin laumaeläintä että hävettää. Meitähän voidaan taluttaa korvasta milloin minkinlaisen aatteen perässä ja suurin osa tottelee nöyrästi. Miksei sitten luopuisi nautinnollisesta seksistäkin, jos joku keksii sen synniksi määritellä.

    En ole tuohon kirjaan tutustunut. Tulikin ensimmäisenä mieleen, että olivatko nämä mainitsemasi uskonnot ainoat siinä esitellyt – kun maailmalta sentään löytyisi niin monta muutakin mielenkiintoista jumaluuksiin hurahtanutta liikettä. Joskus historiassa lienee sentään ollut joitakin seksin ilojakin ylistäviä kultteja – ovatkohan ne kaikki jo planeetaltamme kadonneet?

    • oceansoul 26.07.09 / 08:54

      Kirjan tarkoituksena on hyödyttää esim. terveydenhuollossa ja sosiaalialalla työskenteleviä ihmisiä, joten siinä on esitelty niitä uskontoja, joita Suomessa harjoitetaan. Luulisi tosiaan, että sellaisiakin löytyisi.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.