Muistakaa suojautua muultakin kuin koronavirukselta :)

Koko kevät ja kesä on saatu varoa koronavirusta & sitä on ahkerasti ehkäisty käsihygienian parantamisella ja sosiaalisella etäisyydellä, mutta entäpä muut taudit? Esimerkiksi tavalliset flunssat ovat ymmärrettävästi vähentyneet näiden toimien seurauksena (niitäkin on toki alkanut taas esiintyä enemmän ”koronakurin” höltyessä), mutta miten esimerkiksi seksitaudit? Iltalehden artikkelin mukaan korona-aikana käynnit sukupuolitautien poliklinikoilla vähenivät, mutta miten tilanne tulee näkymään myöhemmin… Ovatko ihmiset olleet varovaisempia seksisuhteissaan(kin) vai onko testeihin meno jätetty vain välistä tässä kohtaa?

Sukupuolitaudeista varoitellaan jo peruskoulun seksuaalikasvatuksen tunneilla eikä kenellekään pitäisi tulla nykypäivänä yllätyksenä, että suojaamattomassa seksissä on riskinsä. Siltikin vuonna 2019 seksitauteja kirjattiin ennätysmäärä; esimerkiksi klamydiatartuntoja todettiin yli 16000 (niistä suurin osa 15–29-vuotiailla, ks. IL). Osaltaan vaikutusta on ollut ilmeisesti sillä, että kotioloissa tehtävät testit ovat lisänneet testaamisaktiivisuutta ja testaamisaktiivisuuden lisääntyminen on tietenkin erinomainen juttu! Mitä enemmän tautitapauksia jää kiinni, sitä enemmän niitä saadaan hoidettua ennen kuin uusia tartuntoja tapahtuu. Eli toivon mukaan jokainen toimii vastuullisesti ja hakeutuu testeihin, jos siihen pienintäkään aihetta on.

Itse olen vähän ehkä liiankin tautipelkoinen. Esimerkiksi ryhmäseksi/parinvaihto kiinnostaa sinänsä, mutta samalla mietin sitä, että mitä jos sitä saisikin jonkin taudin. Mikään satunnainen seksikokemus ei olisi minkään ikävän taudin arvoista, koska seksielämämme on tälläkin hetkellä hyvää ja toisista henkilöistä haaveileminen on lähinnä vain yleistä kokeilunhalua. Edellyttäisimme tietenkin kondomin käyttöä yhdynnässä (ihan jo siksi, etten käytä muuta raskaudenehkäisyä) sekä suuseksisuojaa, mutta eihän mikään 100%:n varmaa ole. Kondomi voi rikkoutua ja esim. HPV voi tarttua kondomista huolimatta (THL:n mukaan kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia papilloomavirustartunnoista) ja vaikka itse olenkin saanut rokotteen nuorena, ei siihenkään sovi tuudittautua. Esimerkiksi klamydia hoituu toki yleensä helposti antibiooteilla, mutta herpes ja hiv sen sijaan jää loppuelämäksi elimistöön. IL:n klikkiotsikossa mainittu ”tappava seksissä leviävä tauti” (HTLV-1-virus) on onneksi Suomessa tooodella harvinainen.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Kultainen keskitie on tietenkin paras: ei seksielämää voi jättää elämättä tautipelon vuoksi, mutta mahdollisimman hyvin kannattaa yrittää suojautua ja testeissä kannattaa käydä matalalla kynnyksellä. Aivan kuten koronaviruksenkin suhteen. Hyvää ja tyydyttävää kesää kaikille lukijoille! :)

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.