50 Shades of Grey kinkyn silmin

Otetaan ensimmäisenä varmat pois: minähän olen ihan hiton kinky, jos se ei ole vielä jollekulle selvinnyt. Minun kinkyyteni ei kuitenkaan ole tämän postauksen aihe.

Sen sijaan kävin tänään näkemässä kahden tunnin vilauksen siihen, mitä Pentti Perustöttöröö saattaa käsittää sanalla kinky, eli kävin katsomassa 50 Shadesin. Kirjat luin jo aiemmin, mutta pakkohan tämäkin oli lähteä katsomaan.

En ollut ihan 100% vakuuttunut. Seuraa lievän lieviä spoilereita.

Ensimmäisenä silmään pisti leffan nimihenkilön Christian Greyn karisman ja luonteen puute. Sen, mitä dominoivia sadisteja tunnen, jokaisella on ollut noin miljoona kertaa enemmän presenssiä ja vakuuttavuutta, vaikka olisivat maanneet krapulassa sohvalla raapimassa itseään Batman-kalsareiden alta. Kun hahmon ympäriltä riisutaan raha, autot, lentokoneet ja niin edelleen, jäljelle jää puhaltamalla kaatuva pikkupoika. Erityisesti leffan loppupuolella, Greyn antaessa tiukkoja komentoja alaisilleen, ensimmäinen reaktio on tarjota tikkari ja taputtaa päälaelle kun pikku Jaana-Petterillä on niin paha mieli.

Leffan toinen päähahmo, Anastasia Steele, ei jätä sen vakuuttavampaa mielikuvaa. Typykällä ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa tai omien rajojen tajua, vaan Grey voi stalkata tätä mielin määrin ilman mainittavaa vastareaktiota. Loppua kohden Ana vähän elävöityy, mutta fiilis oli suunnilleen sama kuin jos juhannusfestareilla joisi koko illan muumilimsaa ja juuri ennen nukkumaanmenoa saisi kulauksen pilsneriä. Ei lämmittänyt enää siinä vaiheessa.

Kun tarinasta poimii pois kaikki viisi varsinaista kinkykohtausta, jäljelle jää ällöromanttinen kliseetykitys, jossa hahmot vuorotellen katsovat toistensa perään pää kallellaan huokaillen. Grey on kontrollifriikki, joka ei malta laskeaa Anastasiaa silmistään päiväksikään, ja dialogi on välillä todella kökköä. Meinasi naama sulaa muutamassakin kohtaa, mutta suurin pettymys oli silti se ah niin ihanan kinky seksi. Tai ennemminkin sen puute.

Greyn ”leikkihuoneessa” on kyllä kaikenlaista lelua ja piiskausvälinettä, mutta kahta lukuunottamatta niitä ei koko leffassa käytetä. Telineissä komeilevat kepit ovat toki pelottavan näköisiä, mutta ainakin omassa käytössä niitä menee rikki sellaista tahtia ettei niitä noin koristeellisiksi kannattaisi vaivautua tekemään. Ratsupiiskaa vähän vilautetaan ja muutaman kerran se viuhahtaa, mutta todella, todella kesysti. Avokämmen ja hapsupiiska eivät nekään vakuuta, kun lyöminen vastaa lähinnä pientä lämmittelyä omiin kokemuksiin verrattuna. Ilmankos Anan ääntely on sitä vaniljakohtauksista tuttua voihkintaa, kun läpsyttely on tuollaista tasoa.

Kaikista suurin ongelma on kuitenkin se, että Greyn sadismi ja dominoivuus laitetaan elokuvassa lapsuuden traumojen ja käsittelemättömän menneisyyden syyksi. Ei pienintäkään elettä siihen suuntaan, että vallalla ja kivulla voisivat leikkiä myös tasapainoiset, tolkut ihmiset, koska hyihyikamalaa. En edes halua kuvitella, millaista olisi selittää omia mieltymyksiään sellaiselle ihmiselle, jonka ainoa kosketus aihepiiriin on 50 Shades of Grey.

Kaiken kaikkiaan elokuvan kantava teema, kinkyys ja vallalla leikkiminen, on aikamoinen kupla. Pahin antikliimaksi on kohtaus, jossa selkäänsä saanut Anastasia tuhertaa kyyneliä ja tivaa Christianilta, miksi tämä haluaa nähdä kumppaninsa itkevänä ja nujerrettuna. Oman kokemukseni mukaan juuri nuo tilanteet ovat niitä kauneimpia, syvällisimpiä ja yhdistävimpiä hetkiä, mutta leffassa asia esitetään täsmälleen päinvastoin. Anastasia vetäytyy, kieltää Greytä koskettamasta itseään ja pakenee. Aftercare loistaa poissaolollaan koko kaksituntisen ajan, mikä on omiaan luomaan mielikuvaa BDSM-harrastuksen haitallisuudesta.

Jotain positiivistakin löytyi: Grey käyttää kumia tunnollisesti uuden kumppanin kanssa, ja turvasanat mainitaan kahteenkin otteeseen. Ihan hakoteillä ei siis olla.

Kokonaisuutena 50 Shades jättää käteen hyvin vähän. Minkäänlaisena johdatuksena BDSM-harrastukseen se ei toimi, koska aihetta käsitellään traumojen purkamiskanavana ja sairauteen verrattavana tilana. Kevyenä viihteenä leffa on köykäinen paperinohuiden hahmojen ja kökön dialogin vuoksi. Ehkä ainoa meriitti on tapa, jolla kinkyseksiä on onnistuttu käsittelemään valtavirran hyväksymällä tavalla kauhistellen ja hupsuina fantasioina. Pikkusisko kirjoitti tästä niin osuvasti, etten ala hänen sanojaan toistamaan.

Jos menette katsomaan, muistakaa Oh Joy Sex Toyn vinkit. Älkää sekoittako fiktiota siihen, miten asioita kannattaa oikeassa elämässä tehdä.

2 kommenttia artikkeliin ”50 Shades of Grey kinkyn silmin

 1. sake76 24.02.15 / 11:55

  En ole elokuvaa nähnyt ja tuskin tulen katsomaankaan. Toinen alan kuvastoa sisältänyt viimeaikainen elokuva eli Nymphomaniac-elokuvan lyhennetty versio tuli joku aika sitten katsottua. Alaa tuntemattomalle elokuvassa olleet alistus ja piistaus-/hakkaus-kohtaukset näyttivät varsin rajuilta. Toisaalta taas sen verran on tullut pyörittyä amatöörierotiikkaa sisältävillä sivustoilla ja nähtyä ruhjeista ja mustelmaista nahkaa esitteleviä naisia, että ehkä elokuva ei ollut kaukana totuudesta. Näin skenen ulkopuoliselle satuttamisleikkejä harrastamattomalle ihmiselle homma ei kuitenkaan näyttänyt eroottiselta leikiltä vaan ennemmin jonkinlaiselta vapaaehtoiselta pahoinpidellyksi tulemiselta. Johtuneeko opituista sukupuolirooleista vai mistä, mutta minulla on vaikeuksia suhtautua satuttamisen ja seksin yhdistämiseen tai sen näkemiseen. Kamppailusalilta kyllä tiedän sen, että ruhjeita ja mustelmia tulee eikä ne tarkoita toisen vaurioittamista ja addrenalinipäissään niitä ei edes huomaa. Tästä huolimatta minulla on vaikeuksia suhtautua, jos mies satuttaa naista vaikka kyse kuinka olisi vapaaehtoisesta leikistä. Mitenkä muilla s/m-seksiä harrastamattomilla ihmisillä, miten koette alan kuvaston populaarikulttuurissa? Ja toisin päin, mitenkäs kinkyt suhtautuvat ei-vapaaehtoista seksuaalista sadismia sisältäviin elokuviin vaikkapa Pasolinilta, Kim Ki-Dukilta tai Noelta tai vähemmän graafisena vaikka The Book of Revelation. Toimivatko elokuvien graafiset kohtaukset fantasian lähteinä ja ideoina leikeille?

  • hihaton 26.02.15 / 14:18

   Olen tässä jutellut muiden kinky-harrastajien kanssa elokuvasta, ja yleisin kommentti on ollut ”piiskaaminen oli aivan liian kesyä”. Monelle parhaat kicksit näyttävät irtoavan rankemmasta, oikeasti kovasta kivusta ja alistamisesta – sellaisesta, jonka välttämiseksi tulee siviilissä tehtyä aika suuriakin uhrauksia. Kaikki kipu ei ole kivaa masokistillekaan. Konteksti on kaikki kaikessa.

   Omalla kohdallani elokuvissa esitetty sadismi toimii virikkeenä ja jopa kiihokkeena, mutta esimerkiksi keskitysleirivideot eivät. Raja kulkee aika hyvin siinä, onko kyseessä selkeä elokuvastuntti vai aito, oikea ei-vapaaehtoisuus.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.