Voi kun joku keksisi hyvän ehkäisykeinon

Seksiin – tarkemmin sanottuna yhdyntään – olennaisesti liittyvä riski näin hedelmällisessä iässä olevalle naiselle: raskauden mahdollisuus. Lapsilukumme on (tämänhetkisten tuntemusten mukaan) täynnä, joten ehkäisyn olisi oltava mahdollisimman varma. Meille sopivia vaihtohtoja vain on niin huonosti.

Olen kirjoittanut ehkäisy”pulmasta” jo aiemminkin. Olen edelleen samoilla linjoilla: ei enää hormoniehkäisyä. Ennen tätä toista lasta tilanne ei ollut niin kriittinen. Käytimme aluksi huolellisesti kondomia, sitten jätimme sen pois ja käytimme lähinnä vain keskeytettyä yhdyntää (sillä raskaus ei olisi ollut katastrofi, koska se muutenkin oli lähitulevaisuudessa suunnitelmissa). Ovulaatiot olivat minulla säännöllisiä ja selkeitä, joten ”varmat päivät” oli myös helppoa tietää enkä raskautunut kuin vasta sen jälkeen, kun sitä tarkoituksella yritimme. Silti en koskaan jättäisi ehkäisyä vain esimerkiksi keskeytetyn yhdynnän varaan, jos/kun lapsia ei toiveissa ole enempää.

Mutta kun se kondomi pitkässä turvallisessa parisuhteessa… Ei se vaan oikein ole mukavaa kummallekaan. Kunnolliseksi vaihtoehdoksi jää lähinnä kuparikierukka, jota hieman vierastan, koska vuoto on muutenkin suht runsasta. Ehkäisytietokoneet ja ehkäisysovellukset (ks. Natural Cycles) lupaavat hyvää tehoa, mutta en sellaisiin uskalla luottaa – ja siltikin silloin ihanimpaan ovulaatioaikaan sitten joutuisi kortsua käyttämään.

Blaah. Jos olisin varma, ettei mieli muutu enää, hankkiutuisin sterilisaatiojonoon heti 30v-syntymäpäivänä. Tai oikeastaan siis mies saisi mennä, koska se on miehille pienempi/helpompi toimenpide; naisille ilman nukutusta tehtävä Essure-sterilisaatiomenetelmäkin kun on haittojen takia Suomen markkinoilta jo pois. Mutta toistaiseksi sekään ei siis ole vaihtoehto. Vasalgel eli miesten ehkäisygeelikään ei vielä ole valmiina. Ei ole helppoa ei.

Miten teillä ehkäistään ja miksi juuri se on valittu?

t. eipä kai auta kuin sitä kumia huolellisesti käyttää

5 kommenttia artikkeliin ”Voi kun joku keksisi hyvän ehkäisykeinon

 1. Wallabi 08.08.17 / 18:16

  Essure tuli teetettyä vajaa pari vuotta sitten. Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia sen kanssa, toivottavasti jatkuu samanlaisena. Ymmärtääkseni kuitenkin varsin pieni prosentti naisista koki mitään ongelmia Essuren vuoksi, joten ihmettelen kyllä sen markkinoilta vetoa. Ehkä niitä sitten ei tehdä niin paljon vuosittain, että olisi ollut järkevää kouluttaa ammattilaisia jne. Muuten olisinkin voinut vaikka suositella, paitsi ettei se lopullisuutensa takia ollut teille vaihtoehto, kuten ei perinteinen sterilisaatio tai vasektomiakaan.
  Täytyy sanoa, että olo on kyllä varsin huoleton tämän Essuren kanssa, ehkäisyn voi kokonaan unohtaa (vakiparisuhde niin ei huolta taudeistakaan). Siitä ei ole niin kauaa kun piti vastata että mitä käyttää ehkäisynä, ensimmäinen ajatus oli ”Voi kauhea, eihän meillä ehkäistä mitenkään!” Sitten vasta pulpahti aivoihin että ai niin, putket poikki, no worries, ei me nyt ihan holtittomia ollakaan.

  Kondomeilla meilläkin ehkäistiin muutama vuosi, sen jälkeen kun totesin että migreeni tykkää hormoniehkäisystä vähän liikaa ja kun ylipainoakin on, niin se lisää kaikenlaisia muita riskejä. Vaihtoehdot olivat vähissä ja kondomienkin kanssa meni jälkiehkäisypilleri suunnilleen kerran vuodessa, yleensä kuitenkin lähinnä vain varmuuden vuoksi ja epävarmuuden välttämiseksi, meille kun raskaus ja lapsi olisi ollut henkinen katastrofi.

  • oceansoul 09.08.17 / 09:55

   Toivotaan, ettei Essuresta tule haittoja! Niinhän se vähän kaikissa on, että osa saa haittoja ja osa ei.

   Täytyy tässä tosiaan muutama vuosi katsella ja kuulostella, onko nykyinen lapsiluku se lopullinen & sitten miettiä sitä sterilisaatiota.

 2. N32M38 27.08.17 / 21:06

  Minä syön e-pillereitä migreenistä ja ylipainosta huolimatta. Kumit on ärsyttäviä vakituisessa parisuhteessa. Lapsia on vielä myöhemmin toiveissa, joten putkia ei panna poikki. Keskeytetty yhdyntä ei ole ehkäisykeino, ja gynekologini mukaan ovulaatiotesteihin perustuvat menetelmät ovat aina myöhässä, siittiöt elävät jopa viikon. Kierukat ja minipillerit ovat poissuljettuja vakaumuksellisista syistä. Ehkäisyrengas ei houkuta, se haittaa yhdynnässä. Joo, voihan sen ottaa pois, mutta meillä kun on sen verran aktiivista, että ei ole vaihtoehto, renkaan saa ottaa pois maks. kolmeksi tunniksi päivässä.

  E-pillerit myös epäsäännöllisten ja hyvin kivuliaiden kuukautisteni vuoksi.

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.