Hei ne on vain nännit

Tissiflashmob (ks. esim. YLE) tuntuu aiheuttavan taas kummallisia keskusteluja, mutta mikäpä alastomuuteen liittyvä asia ei. Osa suhtautuu neutraalisti, osa taas sitten ihan päinvastoin ja jotkut toki jotain siltä väliltä.

Esimerkiksi Sanna Ukkola kirjoittaa IL:n kolumnissaan, että häntä ei häiritse paljaat tissit, mutta kuitenkin hänen mielestään naisten yläosattomuus on ekshibitionismia eikä sillä pystytä edistämään tasa-arvoa. ”(…) miehet kokevat fyysistä vetovoimaa naisia kohtaan muun muassa juuri erilaisen fysiikan takia. Niin, myös niiden tissien takia.

Naiset puolestaan yleensä tykkäävät siitä, että rintoja kosketellaan seksin aikana – olipa kyseessä sitten hetero- tai lesbosuhde. Miksi se, että mies tykkää naisten rinnoista olisi jotenkin naisten sortamista tai paha asia? Miksi rintojen pitäisi ylipäänsä olla epäseksuaaliset?”

Ensinnäkään en ihan ymmärrä, miten aiheeseen liittyy se, että naiset yleensä tykkäävät rintojen koskettelusta seksin aikana. Myös monet miehistä saavat seksuaalista nautintoa nännien koskettelusta seksin aikana. Näin naisena tykkään myös esimerkiksi sisäreisien ja kaulan/niskan koskettelusta seksin yhteydessä. Toiseksi, on myös paljon vaikkapa erilaisia fetisistejä, joille joku muu yleisesti näkyvissä oleva kehonosa saattaa olla mielihyvää aiheuttava. Mikä perustelu tämä on siis sille, että juuri ja vain naisten nännit (miesten ei) täytyisi peittää, jotta ne säilyttäisivät seksuaalisuutensa seksitilanteissa eikä niiden paljaana oleminen vahingossakaan aiheuta hämmennystä kenellekään? Ja mitäpä kun jotkut kiihottuvat vaikkapa nahkavaatteista… voikohan sellaisia enää kukaan pitää missään, ettei vain tule tukalia tilanteita joillekin ja ettei se olisi tahallista toisten kiusoittelua?

Kolmanneksi: En tietenkään voi vastata kuin omasta näkökulmastani, mutta ei – siinä ei siis ole mitään pahaa, että mies tykkää naisen rinnoista. Minustakin naisten kauniit rinnat ovat eroottisia, mutta se ei silti tarkoita sitä, että kyttäisin esim. uimahallien suihkuissa toisten naisten rintoja kiihottuakseni. Ja jos nyt joku mies (tai nainen) vahingossa kiihottuisi minun nännien näkemisestä, niin miksi tämä olisi syy sille, ettei ne saa näkyä?

Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com

Olen siis samaa mieltä siitä, ettei rintojen täydy olla (aina) epäseksuaaliset, mutta tuossa kolumnissa ei siis ollut oikein järkeä. Miksi tissiflashmobin tavoitteissa olisi jotain väärin? Niin kauan kuin miehetkin saavat mennä rinta paljaana, ei ole oikein mielekkäitä perusteluita sille, miksei naisetkin halutessaan saisi niin tehdä. Tokihan naisten tissit ovat sinänsä yleisesti ottaen hieman erilaiset kuin miesten rintakehä, mutta miksi juuri niiden naisten nännien näkyminen on nyt niin merkittävä asia (pikkuisia bikinejähän on rannat täynnä ja varmasti nekin on osan mielestä hyvinkin seksuaalisia)? En myöskään tiedä ketään, joka haluaisi tehdä rinnoista jokaisessa tilanteessa epäseksuaaliset, vaan käsittääkseni halutaan neutralisointia niissä yhteyksissä, joissa ei ole tarkoituksena olla seksuaalista ulottuvuutta. Tilanteesta riippuvaista siis.

”kuvittelepa tilanne, jossa läjä miehiä painelisi menemään ympäri Suomea erilaisissa flashmobeissa munasillaan. Heitä syytettäisiin seksuaalisesta häirinnästä, he joutuisivat oikopäätä putkaan ja saisivat niskaansa paljastelusyytöksiä.”

Tästä tulee lähinnä mieleen, että Sanna vain provosoi huvikseen, koska penikset ja tissit eivät ole verrattavissa. Penikset ja vulvat toki olisivat toisiinsa verrattavissa, mutta tissiflashmobissahan ei ole sellaisesta ollut kyse. (Henkilökohtaisesti minua ei silti haittaa nähdä alastomiakaan vartaloita, että minun puolestani kaikki voisivat halutessaan olla kokonaan nakuna rannoilla ja uimahalleissa. Ja kuvitelkaapa te tätä: kykenen myös menemään vaikkapa sekasaunaan ilman, että siitä tulee jotkin ryhmäseksiorgiat.)

Että enpä vain tiedä, miksi alastomuudesta pitää tehdä niin kovin vaikeaa. Yläosattomuudesta (tai jopa täydestä alastomuudesta) rannoilla olen kirjoittanut vuonna 2010 artikkelissa ”Nakuna rannalla, iik” ja sekasaunoista kirjoituksessa ”Syntiset sekasaunat!” vuonna 2009.

Tissiflashmobeista on myös kirjoittanut viime vuonna mm. Knockin’ Boots -blogin kirjoittaja otsikolla ”Tissit – kaiken kansan fetissi” ja Teekutsuilla.fi. Lisäksi aiheeseen liittyen esim. YLE:n artikkeli ”Tuleva miespormestari kuvattiin ilman paitaa, yläosattomissa olevat naiset poistettiin yleisestä saunasta – kysyimme tutkijalta ja suomalaisilta, kenen nänni saa näkyä

Yksi kommentti artikkeliin ”Hei ne on vain nännit

  1. Kimmo 08.08.21 / 00:12

    Kuulun juuri siihen ikäluokkaan ja sukupuolioletettuihin, jota cult cunth:n kannattajat stereotypiamaisesti kritisoivat monissa kommenteissaan etenki facebookissa, mikä on ikäisteni ihmisten ykkössome. Eli olen keski-iän ylittänyt mies. Siitä huolimatta näen liikkeen tervehdyttävänä ilmiönä nykyisessä hyvinkin ihmiskehoa esineellistävässä ilmapiirissä. On totta, että rinnat voivat olla monen mielestä hyvinkin eroottiset – samoin kuten silmät, sormet, jalat tai mikä muu tahansa vartalon osa. Sen kukin tietää itse parhaiten. Mutta tavan arjessa nännien, tissien, etumuksen kohouman tai pepun avoin tuijottelu asiattomista kommenteista puhumattakaan, on moukkamaista ja epäsopivaa. Sängyssä kumppanin kanssa tilanne on totta kai toinen, mutta en mene siihen kommentissani. Todellakin mielestäni ihmiset voivat olla vaikka alastomina uimarannalla, jos joku niin haluaa. Juhlissa tai työpaikalla taas pukeudutaan etiketin mukaan, ja sillä osoitetaan myös kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Näen tissiflashmobin viestin olevan tasa-arvon edistämisen lisäksi myös sen, että jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen. Haluan, että lapseni tai kuka muu tahansa voisi liikkua turvallisesti ilman, että joutuisi häirityksi tai loukatuksi. Flashmobin idea on myös selkeästi se, että jokaisella on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Jokaisella on omat rajat, mitä toisten on syytä kunnioittaa. Ihan varmasti menen miesnännit paljaana mukaan seuraavaan tissiflashmobiin, jos kohdalle osuu jo ihan kannatuksen takia.

    Häirintä ja rajojen loukkaaminen ei koske vain nuoria naisia, vaan itsekkin olen nuorena kohdannut sitä ja ja myös joutunut seuraamaan vierestä. Olen saanut kuulla pupun menneen pöksyyn, kun olen kieltäytynyt känniläisen naisen panoehdotuksista. Samoin palveluallalla ollessani äitiäni vanhemmat naiset pitivät oikeutena tarttua suoraan perseeseen kiinni, ja se piti vain hyväksyä hymyillen, kun olivat asiakkaita. Kerran päädyin sänkyynkin kyseenalaisesti, kun en osannut pitää puoliani, ja kova etumushan tarkoittaa sitä, että poika haluaa panna – vaikka oikeasti mieli teki vain oksentaa ja toivoin homman olevan nopeasti ohi. Itse olin alaikäinen ja nainen lähempänä viittäkymmentä. Ennen vuosituhannen vaihdetta oli jopa sellainen ilmapiiri, että jos nuori poika päätyi tahtomattaankin ”kokeneemman” sänkyyn, niin siitä ei ollut mitään oikeutta valittaa, vaan piti olla pikemminkin onnellinen. Paskoja kokemuksia, vaikka tuossa iässä ns. panettikin jatkuvasti. Eivät tehneet mitenkään hyvää nuoren miehen itsetunnolle, ja olo oli saastainen pitkään noiden jälkeen. Löytyy varmasti yhtymäkohtia nuorten naisten kokemaan häirintään, mitä on ollut julkisuudessa esillä?

    Takaisin kuitenkin tissiflashmobiin. Näen tuossa ihmisten rintojen ”normalisoinnissa” myös sen hyvän puolen, että erilaiset vartalot tulevat hyväksytyimmiksi. Onko monikaan nähnyt trans-ihmistä uimarannalla, tai rintasyövän takia ehkä molemmat rinnat/nännit menettänyttä ihmistä? Entä sairauden vaurioittamaa ihoa tai proriaksen länttejä? Kaikilla on oikeus olla sellainen kuin on. Jokaisella on oikeus oikeus olla hyväksytty juuri siinä vartalossa, missä hän elää. Tasa-arvo on myös asennekysymys. Tissiflashmob- ja meetookampanjat tekevät omalla tavallaan epäkohtia näkyviksi. Kun joku kertoo epäkohdan olevan olemassa, silloin ”keskiverto ihminen ilman elämän suuria kysymyksiä” voi myös tajuta, ettei kaikki asiat yhteiskunnassa ole hyvin. Ongelmiahan ei ole olemassakaan, ellei joku näytä sitä ja anna sille nimeä.

    (Kirjoitan kommenttini poikkeuksellisesti omalla etunimelläni, jotta taitavimmat stalkkarit pystyvät löytämään minut ja todentamaan olemassaoloni – viimeistään ensi kesän tissiflashmobien jälkeen)

Kerrohan sinäkin ajatuksesi! (Sähköpostiosoite ei ole pakollinen.)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.